Sastav:
1 kg očišćene bundeve
3-4 oljuštene kiselkaste jabuke
250 ml vode
1 limun (sok i kora)
1 pomorandža (sok i kora)
350 g šećera
2 kesice Burbon vanile
muskatni orah, cimet
Priprema:
1. Bundevu i jabuke izrendati i preliti limunovim sokom.
2. U širu šerpu usuti vodu i kad provri dodati bundevu i jabuke.
3. Kuvati sve dok ne proključa, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok bundeva ne omekša.
4. Zatim, dodati ostale sastojke i nastaviti kuvanje još 20-ak minuta (na umerenoj temperaturi), uz mešanje da bi se sastojci što bolje rasporedili, šećer otopio i da pekmez ne zagori.
5. Pred kraj kuvanja, smesu ispasirati štapnim kiserom da se dobija glatka tekstura i dodati začine prema ukusu, pa sve dobro promešati.
6. Skuvan pekmez odmah sipati u čiste i suve tegle, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Sutradan tegle poređati u ostavu.