Sastojci:
Ćufte
300 g mlevenog mešanog mesa
1 kašika soli
1 kašičica bibera
½ kašičice slatke aleve paprike
½ kašičice mlevenog đumbira,
½ kašičice mlevenog anisa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 ml ulja
Zaprška
preostalo ulje
200 ml vode
2 kašike brašna
Sos
100 ml ulja
2 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
1 crvena paprika
2 paradajza
300 ml soka od paradajza
200 ml crnog vina
1 kašika soli
10-ak zrna crnog bibera
±1.5 l vode
list peršuna
Priprema:
Ćufte
1. Sve sastojke dobro sjediniti i pokriti najlon-folijom, pa ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta. Izvaditi smesu i valjati ćufte željenog oblika (u toku prženja veličina se bitno smanji), pri tome ruke namočiti u vodu, kako bi se ćuftice što bolje oblikovale.
2. Pripremljene ćuftice složiti na tanjir i pokriti nalon folijom pa ostaviti sa strane 10-ak minuta.
3. Ugrejati tiganj i dodati ulje, pa fino propržiti ćufte na umerenoj temperaturi, dok ne dobiju braonkastu nijansu. Pržene ćuftice izvaditi u tanjir.
Sos
1. Dok se ćufte prže, u dubljem loncu pržiti sitno seckani crni luk, posoliti i ostaviti da se dinsta na temperaturi umerenoj temperaturi, povremeno mešajući. Dodati rendanu šargarepu i sitno iseckanu papriku, pa nastaviti dinstanje, a po potrebi dodati malo vode. Zatim, dodati paradajz prethodno očišćen od ljuske i sitno iseckan, sok od paradajza, vino, biber i ostatak vode, pa pustiti da provri.
Zaprška
1. U tiganj, u kome su pržene ćufte, uliti vodu i sačekati da provri, kako bi se sve masnoće od prženog mesa pokupile.
2. Zatim, dodati brašno i mešati da se ne stvore grudvice. Kada masa postane svilenkasta i gusta usuti je u lonac, paralelno mešajući sos u loncu, da se ne bi stvorile grudvice.
Finalni postupak
1. Kada sos provri, dodati u lonac propržene ćuftice i poklopiti.
2. Smanjiti temperaturu za 3-4 nivoa od najvišeg i kuvati 20-ak minuta.
3. Posuti sitno seckanim listom peršuna i služiti uz krompir pire, bareni pirinač, testeninu ili kuvanu palentu.