Čuvenu po svojim lekovitim svojstvima i prepoznatljivoj aromi, ovu čudesnu biljku poreklom iz Indije nazivaju još i eliksirom života. Osim što se koristi kao začin i lek, bosiljak je nezamenljiv sastojak mnogih čuvenih koktela, sosova i preliva.
Poznato je više od 60 sorti bosiljka, koje se razlikuju po izgledu i ukusu. Takođe, i boje listova su različite: osim zelenih, koji su najčešći na našim prostorima, postoje crveni i ljubičasti. Neki od njih su jedinstveni, s aromom limuna, cimeta i anisa.
Prepoznatljivom aromom oplemenjuje evropsku, azijsku i afričku kuhinju, čija su mnoga jela.
Najbolje je koristiti sveže listove, iako se oni mogu sačuvati sušenjem, zamrzavanjem, flaširanjem u ulju ili natapanjem u sirćetu. Tek ubrani, sveži izdanci ubacuju se u salatu pred posluženje, jer će umaci i prelivi na bazi sirćeta oslabiti svež ukus i miris bosiljka.
Sitno iseckani listovi mogu se upotrebiti kao fini gurmanski dodatak za supe, umake i bruskete. Piletina, riba ili šnicle pečene na rošilju imaće fantastičan ukus ako se premažu dipom od ove aromatične travke.
Savršen je dodatak masnih pečenja poput svinjskog, ovčjeg ili guščjeg, jer osim ukusa obezbeđuje i lakšu svarljivost. Savršeno se kombinuje s paradajzom, mocarelom, feta sirom, laganim belim mesima i ribom.