Start Zanimljivosti Probudimo svest o optimalnom utrošku namirnica!

Probudimo svest o optimalnom utrošku namirnica!

Beko organizovao kulinarsku radionicu u okviru inicijative “Stop bacanju hrane”

Prošle srede, 20. jula 2016. godine, Beko je upriličio edukativnu kulinarsku radionicu na kojoj su vrhunski kuvari, šefovi kuhinja poznatih beogradskih restorana Madera, Toro Latin BastroBar i Mala fabrika ukusa, pripremali ukusna jela od ostataka hrane i savetovali prisutne kako da bacanje hrane bude svedeno na minimum i time bude postignuta ušteda namirnica i novca.

Prisutni gosti, novinari, gastro blogeri i saradnici imali su priliku da isprobaju nove i kreativne recepte spremajući jela Mediteranske, Meksičke i kontinentalne kuhinje.

Danilo Bućan, šef kuhinje restorana Mala fabrika ukusa smatra kako je problem prekomernog bacanja hrane ozbiljan i svi bi trebalo da radimo zajedno na njegovom rešavanju, što je mnogo lakše kada se u njegovo rešavanje uključi kompanija poput Beko Balkansa. Kao šef kuhinje koji svakodnevno donosi odluke o količini namirnica koje će biti nabavljene, znam koliko je važno dobro se organizovati kako ne bismo bacali hranu.

Šef kuhinje restorana Toro Latin GastroBar, Nemanja Crljenica, ovim povodom izjavio je: Vrlo rado sam prihvatio poziv da učestvujem u ovoj edukativnoj kulinarskoj radionici jer sam i sam pobornik toga da hrana nije za bacanje i da ne postoji namirnica od koje, uz malo truda i kreativnosti, ne možemo napraviti ukusan obrok.

Šef kuhinje restorana Madera, Zoran Stevanović sa svojim timom, u čijem radu je učestvovala i urednica portala Pošalji recept, pripremao je hladnu supu od krastavaca, ragu od lisičarki sa njokama od sira i ledeni desert sa šamom od belanaca i bobičastog voća. Šef kuhinje Madera objasnio je kako se veliki restorani bore sa problemom bacanja hrane: Svaki restoran želi da zadovolji i najzahtevnije goste, a da istovremeno vodi računa da viškova hrane bude što manje. Uz dobru organizaciju i nove ideje – to je lako ostvariti. Danas sam učesnicima kulinarske radionice želeo da pokažem kako da naminice iskoriste u celosti i uz malo kreativnosti naprave izvrsna jela.

Najprisutniji utisak nakon završene radionice jeste da namirnice treba maksimalno iskoristiti a da je prekomerno bacanje hrane vrlo izražen problem u Srbiji. S’ druge strane, iako statistika pokazuje da 628.000 ljudi živi u siromaštvu, godišnje se baci više od 250.000 tona jestive hrane, što jasno ukazuje da treba više edukovati stanovništvo o upotrebnoj vrednosti namirnica. Ono što sigurno možemo promeniti jeste način na koji pristupamo hrani i svest o njenom značaju. Zato, navodimo par saveta kako što bolje iskoristiti neke od namirnica:

Prezrelo voće odllično će poslužiti za pripremu hleba sa bananama, voćnih mafina, šejkova ili sokova.
Ostaci seckanog povrća (luka, šargarepe, salate, celera) mogu se pakovati u papirne kese i ostaviti u zamrzivač. Poslužiće vam kao odličan miks povrća koji možete dodati čorbama i drugim kuvanim jelima.
Pileće meso preostalo od prethodnog obroka može se iseći i doraditi uz sos na bazi mleka ili dodatak barenih špargli.
Stari hleb se uvek može iskoristiti za pripremu krutona ili prezli.
Ostaci pire krompira uz dodatak žumanaca, malo rendanog tvrdog sira i zapečeni u rerni odlično su rešenje za brzinski prilog ili posluženje.