Zbog intenzivnog, aromatičnog ukusa i dugotrajnog, mukotrpnog procesa dobijanja, šafran se smatra najskupljim začinom na svetu, te je njegova upotreba u kulinarstvu oduvek predstavljala simbol bogatstva, moći i prestiža.
Iako je ovaj dragulj među začinima poreklom iz Male Azije, danas se gotovo tri četvrtine svetske proizvodnje šafrana odvija u Španiji. Ukoliko se uzme u obzir da njegov ljubičasti pupoljak cveta samo nedelju dana tokom godine i proizvede svega tri prašnika koji moraju ručno da se beru, ne čudi što je za 1 kg šafrana potrebno ubrati od 150.000 do 200.000 cvetova. Jedan berač nabere do 80 g na dan, a berba traje do 20 dana. Branje zahteva spretnost i znanje, jer je neophodno iz cveta istovremeno iščupati prašnike s tučkom, a zatim ih pažljivo poređati po finom situ i osušiti nad užarenim drvenim ugljem ili vrućim pepelom. Zbog svega navedenog, šafran je najskuplji začin na svetu, a cena za 1 g iznosi od 4 do 14 evra. Međutim, postoje jeftinije zamene poput kurkume i šafarike, ali one nemaju ni blizu tako jaku aromu i miris.