Sastojci:
5 veza zelja srednje veličine
1 kašika masti
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
300 g junećeg mlevenog mesa
1 kašičica soli
1 kašika suvog začina
½ kašičice bibera
50 g pirinča okruglog zrna
150-200 ml vruće vode
Priprema:
1. Zelje oprati i očistiti od zadebljale stabljike pa kratko blanširati u vreloj vodi. Lišće ocediti od suvišne vode pre motanja sarmi.
2. U tiganju rastopiti mast i dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka, blago posoliti, te fino prodinstati na umerenoj temperaturi sve dok luk ne postane mekan i staklast.
3. Dodati sitno seckan beli luk, mleveno meso i sve začiniti. Meso fino upržiti i usitniti.
4. Pržiti kratko pa dodati pirinač. Uz povremeno dolivanje vruće vode dinstati desetak minuta.
5. Pažljivo uzimati list zelja pa staviti na radni deo glatkom stranom na dole.
6. Fil stavljati uz donji, širi, deo lista, pa preklopiti spoljne stranice ka unutra i rolati sarmice. Fil dobro uviti i po potrebi pritiskati tokom motanja.
7. U posudu prečnika oko 20 cm usuti malo vode (da prekrije dno) i gusto ređati sarme počevši od ivica posude i ređati u koncentrične krugove dok se posuda ne napuni.
8. Tiganj u kome se meso pržilo napuniti sa malo vrele vode kako bi se ostaci masnoće sprali i time preliti sarmice.
9. Jelo kuvati poklopljeno na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, uz povremeno dolivanje vruće vode ukoliko je potrebno. Sarmice pred kraj kuvanja ne smeju biti suve.
10. Služiti dok je vruće uz kiselo mleko.