Da biste poboljšali ukus i teksturu, svaka namirnica koju planirate peći na roštilju ili grilu zahteva specifičan tretman. Pred vama su saveti za gril – od špargle do tikvice
Špargla
Temperatura: Visoka
Vreme 10 minuta
Isecite donji deo špargle, oko 2 cm, a ostatak dobro prelijte maslinovim uljem te posolite i pobiberite.
Kako bi sprečili da se okreću i klize, poređajte 6 do 8 špargli jednu do druge, i provucite štapiće za roštilj kroz gornji i donji deo. Grilujte ih na visokoj temperaturi 3 do 4 minuta sa obe strane dok ne porumene. Okrenite ih samo jednom. Špargle lako mogu da pređu iz mekog stanja u raspadajuće, pa zato vodite računa.
Brokoli/Karfiol
Temperatura: Niska
Vreme: 10 do 15 minuta
Ako želite da cvetovi budu mekani, moraćete najpre da ih blanširate. Ostavite vodu da proključa, ubacite cvetove i kuvajte 3 minuta. Procedite i ispirajte ih hladnom vodom oko 30 sekundi. Zatim cvetove stavite na ubrus da se osuše, pa ih stavite na štapiće za roštilj i grilujte na mreži za roštilj oko 10 minuta. Njima ne treba puno, jer su već skuvani, već samo da dobiju lepe šare i aromu roštilja.
Šargarepa
Temperatura: Niska
Vreme: 20 minuta
Operite i oljuštite šargarepe; ako su deblje, isecite ih napola po dužini. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite (kim i korijander su takođe odlični začini za šargarepu). Poređajte ih direktno na roštilj i pecite oko 20 minuta.
Patlidžan
Temperatura: Visoka
Vreme: 8 do 10 minuta za parčad, 15 minuta za ceo patlidžan
Isecite ga na kolutove debljine 1 cm, nauljite, posolite i pobiberite. Kada otpuste vodu, grilujte ih na visokoj temperaturi 4 do 5 minuta sa obe strane dok ne porumene. Za umake i pire, grilujte ceo patlidžan oko 15 minuta dok “meso” ne omekša.
Pečurke
Temperatura: Srednjevisoka
Vreme: 8 do 12 minuta
Kako pečurke u sebi sadrže dosta vode, mogu veoma lako da se isuše ukoliko dugo stoje na roštilju. Zato je najbolje da se griluju na srednjevisokoj temperaturi dok se ne skuvaju, 8 minuta za šitake, 12 minuta za ostale.