Sastojci:
Testo
20 g kvasca
1 kašičica šećera
70 ml vode
70 ml mleka
1 kašika meda
250 g mekog brašna
100 g margarina
Nadev
½ belanceta
100 g sitno seckanih oraha
3 kašike šećera
1 vanil-šećer
Premaz
1 žumance
1 kašika mleka
Preliv
200 g meda
Priprema:
1. Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi s kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
2. U činiju sipati brašno, mleko i med, dodati nadošao kvasac i umesiti testo spiralnim nastavcima miksera. Pokriti ga suvom kuhinjskom krpom i ostaviti da miruje.
3. Margarin otopiti, pa prohladiti.
4. Za nadev ulupati belance sa šećerom i vanil-šećerom, te dodati orahe i izmešati. Vlažnim prstima formirati manje kuglice.
5. Naraslo testo podeliti na dva dela. Jedan deo razviti u pravougaonik, premazati polovinom margarina, a potom ga čvrsto urolati. Od preostalog materijala oblikovati još jedan rolat.
6. Dobijene rolate iseći poprečno na šnite debljine 1 cm. Prstom pritisnuti sredinu svakog kolutića testa da bi se dobio oblik kupe, pa puniti unutrašnjost nadevom u obliku kuglica.
7. Napunjene košnice ređati u papirom za pečenje postavljen pleh i premazati žumancetom pomešanim s kašikom mleka.
8. Nakon 15 minuta peći u rerni zagrejanoj na 200º C dok lepo ne porumene. Pečeno pecivo preliti medom i služiti.
Postupak pripreme u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…