Start Kuhinje sveta Juneći gulaš na francuski način – Boeuf bourguignon

Juneći gulaš na francuski način – Boeuf bourguignon

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 150 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 kg junećeg mesa od buta
300 g pančete
4 glavice crnog luka
3 čena belog luka
3 šargarepe
400 g šampinjona
750 ml cvenog vina
150 ml konjaka
2 supene kašike putera
2 supene kašike maslinovog ulja
timiijan, lovorov list
so, biber
1 kašika brašna

ISPROBAJTE I… Gulaš sa bukovačama

Priprema:

Marinada
1. Meso očistiti i iseći na krupnije komade. Šargarepe očistiti i izrezati na veće komade. Crni i beli luk oljuštiti i prepoloviti.
2. U veću posudu sa poklopcem staviti meso, šargarepu, crni i beli luk, timijan, lovor, so, biber, vino i konjak pa promešati i poklopiti. Ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.
3. Sutradan vino ocediti, lovor i timijan izbaciti, povrće odvojiti u poseban sud.
Ostalo
1. Meso propržiti vrlo kratko na masti tj. dok ne poprimi braonkastu boju. Dodati sitno iseckanu slaninu i kratko propržiti, dok slanina ne porumeni.
2. Zatim, dodati brašno, sve promešati i naliti marinadu. Ostaviti da provri pa kuvati još 20 minuta. Smanjiti vatru na donju vrednost i poklopljeno kuvati oko 90 minuta. Poslužiti uz prilog po želji.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net