Osim što se koristi za odmrzavanje i podgrevanje, može i za sledeće stvari:
Topljenje čokolade
Izlomite čokoladu na kockice i ostavite je da se otopi na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Kuvanje povrća na pari
Sipajte povrće u posudu sa poklopcem ili preko povrća prelijte kašiku vode, pa stavite u posudu i obložite providnom folijom. Ostavite u mikrotalasnoj 2-3 minuta na umerenoj temperaturi. Proverite da li je omekšalo, pa po potrebi kuvajte još par minuta.
Priprema krompira
Ako kuvate samo jedan krompir, ovo će vam uštedeti vreme. Izbodite krompir viljuškom pa kuvajte 8 minuta na umerenoj temperaturi (ili dok ne omekša). Zatim ga stavite u zagrejan pleh i pecite dok se ne uhvati korica.
Kuvanje ribe
Stavite ribu u posudu sa poklopcem i poprskajte uljem. Kuvajte na umerenoj temperaturi 3-4 minuta, a zatim ostavite da odstoji poklopljeno još 3 minuta.