Sastojci:
700 g crvenih grilovanih paprika
1 l pilećeg bujona
1 kašičica suvog origana
2 lista lovora
400 g belog pasulja iz konzerve
16 gambora očišćenih i bez ljušture (oko 250 g)
so, biber
maslinovo ulje
Hleb baget od 250 g
1 čen belog luka isečen napola
2 kašike svežeg lista bosiljka
bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. U blenderu izmiksati papriku i 500 ml bujona dok se ne pretvori u pire. Smesu prebaciti u đuvečaru ili (duboki pleh) i dodati još 500 ml bujona, origano, lovor i pasulj. Dobro promešati i ostavite da provri na vatri srednje jačine. Smanjiti vatru i kuvati još 2 minuta, uz povremeno mešanje.
2. U međuvremenu, u tiganj sipti malo ulja i stavite na vatru srednje jačine. Začiniti gambore biberom i ubaciti ih u tiganj, pa peći 1–2 minuta na svakoj strani. Premestiti ih u tanjir. Za to vreme horizonlano prepoloviti baget i premazati svaki deo uljem. U isti tiganj staviti obe polovine, tako da deo premazan uljem bude okrenut nadole, pa ostaviti da se prepeče oko 2 minuta, sve dok ne porumeni. Tostirani deo natrljajti sa pola čena belog luka. Svaku polovinu bageta iseći napola.
3. Skiniti supu sa vatre. Ukloniti listove lovora i dodati iseckan bosiljak.
4. Sipati supu u činije i rasporediti gambore. Po želji dekorisati celim listovima bosiljka, te poslužiti uz prepečeni baget.