Sastojci:
½ kg brašna
20 g kvasca
½ kašičice soli
1 kašičica šećera
120 ml tople vode
125 g otopljenog putera
2 veća jajeta
Premaz
1 jaje (žumance)
1 kašika mleka
crni susam
Priprema:
1. U manjoj posudi pomešati kvasac, šećer i toplu vodu pa ostaviti da zapeni.
2. Brašno i so pomešati u posudi za mešenje, pa dodati pripremljen kvasac i rastopljen puter. Umesiti testo da postane glatko i pogodno za rad. Umešeno testo prekriti i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
3. Testo izručiti na radnu površinu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Podeljeno testo što bolje valjkasto oblikovati.
4. Svaku veknu iseći na parčad širine oko 1 cm i razvaljati rukama na pobrašnjavljenoj površini.
5. Dobijen prutić 2 puta uvezati u čvor ili vezati jedan čvor a ostatak testa obmotati sa strane.
6. Formirano testo poređati na pleh obložen papirom za pečenje i prekriti pa ostaviti na toplom da nadođu.
7. Pre pečenja peciva premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.
8. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta tj. dok dobiju lepu zlatnu boju.