Start Glavna jela Povrće Gratinirani kremasti krompir

Gratinirani kremasti krompir

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 100 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

4 veća (bela) krompira
1 glavica crnog luka
50 g putera
3 kašike brašna
½ kašičice soli
250 ml mleka
150 g kačkavalja

Prirpema:

1. Oljuštiti krompir i iseći na kolutove debljine oko 2 mm. Rernu ugrejati na 200ºC.
2. Vatrostalnu posudu zapremine oko 1 l dobro namazati puterom sa svih strana.
3. Na dno posude poređati polovinu isečenog krompira, posuti kolutovima crnog luka i prekriti drugom polovinom rezanog krompira. Svaki red začiniti po ukusu.
4. U šerpici otopiti puter na umerenoj temperaturi i dodati brašno, pa uz stalno mešanje upržiti brašno vodeći računa da ne promeni boju. Nakon 1-2 minuta dodati mleko uz neprestano mešanje. Kuvati smesu sve dok se ne zgusne uz redovno mešanje.
5. Dodati rendani kačkavalj i skloniti sa ringle pa mešati dok se kačkavalj ne istopi i sjedini sa sosom.
6. Pripremljenom smesom preliti krompir i poklopiti ili prekriti aluminijumskom folijom.
7. Peći u ugrejanoj rerni oko 80 minuta.
8. Pred kraj pečenja skloniti poklopac i ostaviti da se krompir zarumeni.