Priprema:
1. Svežu bamiju oprati, odseći drvenasti deo (peteljke), posoliti, preliti sirćetom i ostaviti 30 min da odstoji. Nakon toga isprati je hladnom vodom. (U slučaju da se koristi konzervisana, potrebno ju je samo oprati od služi i procediti.)
2. U šerpi na malo ulja izdinstati sitno seckan crni i beli luk, pa dodati mleveno meso i propržiti dok ne omekša. Pred kraj začiniti mešavinom začinom, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
3. Potom dodati oljušten i na kocke isečen paradajz, paradajz sok i ljuti paradajz pire. Kuvati dok se sve lepo ne sjedini.
4. Dodati bamiju na meso i na njih sipati malo sirćeta, radi ukusa. Pošećeriti po ukusu. Promešati i kratko kuvati u tom gušcem soku.
5. Sipati tople vode da se malo proredi sos i po želji još začiniti.
6. Poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi, dok bamija ne omekša.