Sastojci:
1 kg dunja
voda za prvo kuvanje
1 ¼ kg šećera
200 ml vode
1 limun
100 g seckanih oraha
Priprema:
1. Dunje oprati i ukloniti dlačice sa površine kore. Zatim, staviti u veću šerpu, dodati hladnu vodu i sačekati da provri. Od momenta kada voda provri kuvati još 2-3 minuta i skloniti sa ringle.
2. Dunje izvaditi iz vode, oljuštiti i iseći na krupnije komade (kockice).
3. U pliću i širu šerpu staviti šećer i dodati vodu pa skuvati sirup gustine nalik medu.
4. Dodati pripremljene dunje i limun isečen na kolutove pa kuvati na umerenoj temperaturi dok dunje ne omekšaju tj. postanu providne.
5. Skuvano slatko skloniti sa ringle, prekriti mokrom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladno slatko sipati u čiste tegle dodavajući seckane orahe, zatvoriti i koristiti po potrebi.