Start Glavna jela Supe i čorbe Nešto da vas zagreje – pivska čorba sa sirom

Nešto da vas zagreje – pivska čorba sa sirom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 50 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 ½ l vode
2-3 kocke za supu
3 veća krompira
50 g maslaca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
3 šargarepe
500 ml mleka
200 g rendanog trapista
50 g rendanog čedar sira
500 ml svetlog piva
so, biber
ulje
peršunov list

Priprema:

1. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kockice. Crni i beli luk očistiti i iseći na tanke listiće. Šargarepu očistiti i izrendati.
2. U lonac sipati vodu, dodati izmrvljene kocke za supu, iseckan krompir i kuvati na umerenoj vatri. Kad krompir omekša skloniti sa vatre i usitniti štapnim mikserom.
3. U drugom (većem) loncu rastopiti puter na malo ulja, dodati sitno seckan crni luk i dinstati dok luk ne omekša. Zatim, dodati beli luk i rendanu šargarepu pa nastaviti dinstanje dok se povrće ne omekša, uz dolivanje vode po potrebi.
4. Dodati prethodno pripremljen sadržaj (krompir kuvan u supi), promešati i ispasirati štapnim mikserom.
5. U pripremljenu smesu dodati toplo mleko i rendani sir pa sve fino promešati da se sir rastopi i sastojci sjedine, a zatim postepeno dolivati pivo i kuvati na umerenoj umerenoj vatri oko 20 minuta.
6. Začiniti prema ukusu, promešati i skloniti sa ringle.
7. Čorbu sipati u tanjire i dekorisati s malo rendanog čedar sira i seckanim peršunom.