Sastojci:
½ kg brašna
20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
240 ml mleka
120 ml ulja
2 jajeta
2 kašike mleka
Priprema:
1. U posudici pomešati kvasac i šećer pa dodati toplo mleko i ostaviti da zapeni.
2. Brašno prosejati, dodati so i promešati. Dodati pripremljen kvasac, ulje i jedno jaje pa zamesiti testo pogodno za rad.
3. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
4. Testo preručiti na radnu površinu, premesiti i podeliti na dva dela.
5. Obe polovine testa razviti u pravougaoni oblik na debljinu do 0.5 cm pa iseći na šest trouglova (kao za pripremu kroasana). Umotati kiflice.
6. Dublju tepsiju (24-26 cm) premazati uljem.
7. Osam kiflica poređati na sredinu tepsije a preostale četiti preseći na pola pa ih poređati oko kiflica (presečena strana ka obodu).
8. Od preostalog testa napraviti manje rolatiće i popuniti praznine.
9. Pripremljenu pogaču prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
10. Umutiti žumance sa kašikom-dve mleka i premazati pogaču.
11. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta tj. dok ne porumeni i počne da se odvaja od ivica tepsije.
12. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi 10-ak minuta pa poslužiti dok je topla.