Start Deserti Torte Šeherezada – torta sa turskim keksom

Šeherezada – torta sa turskim keksom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 45 min
  • mirovanje 12-24 h
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

600 g tzv. turskog keksa
Fil I
1 l mleka
300 g šećera
3 pudinga od vanile
250 g margarina
Fil II
400 g šlaga
400 ml kisele vode

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Fil I
1. U 300 ml mleka rastvoriti puding da ne bude grudvica već da smesa bude svilenkasta i tečna.
2. Mleko i šećer stavatiti da provri pa u tankom mlazu sipati puding uz neprekidno mešanje. Kuvati dok se smesa ne zgusne i mešati bez prestanke.
3. Skuvani puding skloniti sa ringle, prekriti najlon folijom ili površinu premazati margarinom kako se ne bi stvorila pokorica.
4. U mlak puding postepeno dodavati margarin sobne temperature isečen na kockice i mešati dok da se margarin rastopi i smesa dobro sjedini.
Fil II
1. Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Finalni postupak
1. Na tacnu poređati keks, naneti puding i ravnomerno rasporediti, pa premazati tankim slojem šlaga. Postupak ponavljati 5-6 puta, u zavisnosti od veličine tacne. Tortu premazati šlagom sa svih strana i ukrasiti po želji.
2. Pripremljenu tortu ostaviti u frižideru da odstoji 12-24 časa kako bi keks omekšao i ukusi se što bolje proželi.