Start Trikovi i saveti Kako pripremiti namirnice za zamrzavanje?

    Kako pripremiti namirnice za zamrzavanje?

    Foto: Guliver/Thinkstock
    Foto: Guliver/Thinkstock
    Sveže povrće pripremite odmah, čim ga sa pijace donesete kući. Očistite ga, operite i kratko blanširajte pa odmah potopite u hladnu vodu.
    Ohladiti i dobro ocediti povrće pa staviti u kesice ili plastične posude. Iz kesica istisnite vazduh i dobro ih uvežite. Na ovaj način možete sačuvati karfiol, šargarepu, grašak, boraniju i ostalo povrće.
    Voće se može zamrzavati na dva načina: pospite ga šećerom u prahu ili prelijte šećernim sirupom.
    Sloj po sloj voća posipajte šećerom u prahu i na taj način slagati u posude pogodne za zamrzavanje. Ukoliko zamrzavate voće bez šećera, tako pripremljeno voće je odlično za dijetalnu ishrani ili poslastice.
    Namirnice se mogu čuvati u zamrzivaču od jednog meseca do jedne godine. Voće i povrće je najbolje iskoristiti u periodu do šest, a neke namirnice do dvanaest meseci.
    Odmrzavanje voća se može vršiti na više načina. Voće kao što su jagode, maline, kupine treba prelivati vrućim šećernim rastvorom.
    Jela koja su hermetičkii zatvorena staviti u vruću vodu i postepeno otapati.
    Zamrznuto povrće će biti najbolje ako se nista u maloj količini masnoće uz dodatak tečnosti.
    Zamrzavajte samo kvalitetne, sveže namirnice, koje trebate što pre zamrznuti.
    Već odmrznute namirnice ne smete ponovo zamrzavati.
    Namirnice moraju biti dobro zapakovane i zavijene tako da do njih ne prodire vlaga ili vazduh. Na taj način će sačuvati svoju aromu.
    U zamrzivač stavljati samo hladne namirnice.
    Zamrzivač nikada nemojte prepuniti.
    Paketiće sa namirnicama označite datumima kada ste ih stavili na zamrzavanje.
    Najpodesnija temperatura je od -25ºC do -32ºC.
    Već zamrznute namirnice čuvajte na temperaturi od -18C.
    Posude se nikad ne smeju puniti do vrha jer zamrzavanjem hrana povećava obim.