Sastojci:
Testo
500 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
¼ kašičice soli
1 kašika sirćeta
1 jaje
500 ml tople vode
ulje
Fil
1 ½ kg mladog kupusa
so, biber
ulje
Priprema:
Testo
1. Brašno prosejati, dodati so i fino promešati.
2. Umutiti jaje pa dodati u brašno. Zatim, dodati sirće i polovinu vode, pa promešati sve sastojke.
3. Mesiti testo uz postepeno dodavanje vode sve dok se ne dobije kompaktna masa koja se ne lepi za ruke.
4. Testo mesiti 10-15 minuta pa podeliti na 3 dela i oblikovati u jufkice. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti da se odmara oko sat vremena.
5. Zatim, svaku jufku dlanovima blago spljoštiti i premazati uljem sobne temperature pa ostaviti da miruje još desetak minuta.
Punjenje
1. Kupus očistiti od spoljnih listova i tanko iseći.
2. U široj šerpi zagrejati ulje i dodati kupus, posoliti i pržiti 5-6 minuta uz stalno mešanje dok kupus ne svene.
3. Smanjiti temperaturu i dinstati kupus na umerenoj vatri uz dodatak malo vode, koliko da ne zagori.
4. Kada kupus postane mekan i upržen, skloniti sa vatre, začiniti prema ukusu i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak
1. Sto prekriti čistim čaršavom i posuti brašnom.
2. Jufku položiti na sredinu čaršava i oklagijom rastanjiti što je više moguće.
3. Zatim, premazati sa malo ulja i prstima razvlačiti koru sa svih strana, zavlačeći ruke ispod kore i rastežući je ka sebi (kora treba da bude providna).
4. Iseći višak testa sa ivica i nafilovati koru dinstanim kupusom.
5. Zarolati je uz pomoć čaršava, tako što se lagano podiže u vis a kora se kotrlja i tako zatvara.
6. Koru lagano saviti u oblik puža pa staviti u sredinu podmazanog pleha.
7. Postupak dalje ponavljati dok ima materijala i kore slagati tako da se kraj jedne sastavlja sa početkom druge kore.
8. Pripremljenu pitu premazati uljem i blago poprskati vodom.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta tj. dok se pita ne zarumeni i počne da se odvaja od ivica tepsije.