Sastojci:
Testo
800 g brašna
250 ml toplog mleka
150 ml ulja
2 jajeta
40 g kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
100 g putera
Premaz
1 jaje (žumance)
2 kašike mleka
seme lana
Priprema:
Testo
1. Kvasac pomešati sa šećerom pa dodati mleko, još jednom promešati i ostaviti da zapeni.
2. U dubljoj posudi pomešati brašno i so, dodati pripremljen kvasac, ulje i jaja pa umesiti testo da bude pogodno za rad tj. da se ne lepi za ruke. Prekriti umešeno testo pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
3. Testo premesiti i podeliti na tri dela tako da u sredinu ide najmanji komad testa, jedan malo veći a treća jufka treba biti najveća.
Finalni postupak
1. Najveći deo testa podeliti na pet jednakih delova.
2. Svaki deo rastanjiti što bolje (na širinu tepsije u kojoj se peče npr. 26-26 cm) premazati rastopljenim puterom i složiti jedan na drugi. Obod poslednji sloja testa podvući malo ispod naslaganih slojeva.
3. Tako pripremljeno testo preneti prethodno podmazanu tepsiju sa visokim ivicama (kalup) i krakasto zaseći na osam delova. Svaki trougao povući prema ivicama tepsije.
4. Drugi deo testa podeliti i rastanjiti na isti način kako je opisano u prethodnom koraku.
5. Položiti u pleh, zaseći na osam delova i povući svaki isečeni krak prema ivicama tako da se testo raslista između prethodno napravljenih trouglova.
6. Najmanji deo tj. treći deo testa staviti u sredinu.
7. Pogaču prekriti i ostaviti na toplom da naraste, oko 20 minuta.
8. Umutiti žumance sa mlekom, premazati pogaču, posuti lanom.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko dvadeset minuta a zatim smanjiti temperaturu na 180ºC i nastaviti pečenje još oko pola sata.
10. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, a zatim je izvaditi iz pleha/kalupa i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno ohladi.