Sastojci:
14 kora za pite
Nadev od maka
250 g maka
2 kašike džema
3 kašike šećera
150 ml toplog mleka
Nadev od sira
500 g mladog sira
2 jaja
prstohvat soli
60 g šećera u prahu
1 vanil šećer
½ limuna (kora)
Nadev od oraha
300 g mlevenih oraha
3 kašike šećera
2 vanil-šećera
3 kašike ruma
100 ml toplog mleka
Nadev od jabuka
500 g rednanih jabuka
3 kašike šećera
malo cimeta
Dodatno
125 g putera
180 g kiselog mleka
šećer u prahu
Priprema:
Nadevi
1. Sastojke sjediniti i preliti mlekom, pa dodbro promešati.
2. Sir dobro promešati sa sastojcima predviđenim za taj nadev.
3. Mleve orahe pomešati sa šećerom, vanil-šećerom, dodati rum i preliti toplim mlekom. Pomešati i ostaviti sa strane.
4. Narendane jabuke dobro ocediti pa pomešati sa cimetom prema ukusu i šećerom.
Finalni postupak
1. Kore opkrojiti prema plehu u kome će se gibanica pripremati.
2. Pleh premazati puterom pa na dno položiti dve kore i svaku premazati rastopljenim puterom.
Brusketi sa pršutom
3. Pripremljene kore premazati polovinom fila od maka. Ravnomerno rasporediti i blago utisnuti.
4. Zatim, naneti još dve kore za pite i svaku premazati rastopljenim puterom.
5. Naneti polovinu fila od oraha i ravnomerno rasporediti pa blago pritisnuti.
6. Složiti još dve kore i premazati puterom pa naneti polovinu fila od sira. Ravnomerno rasporediti i fino sabiti.
7. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.
8. Završiti korama premazanim puterom i izbockati gibanicu na nekoliko mesta.
9. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlekom i sačekati desetak minuta da kore upiju tečnost.
10. Peći u ugrejanoj rerni na 150ºC oko 60 minuta.
11. Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
12. Iseći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.