Start Kuhinje sveta Šurpa – uzbekistanska pikantna jagnjeća čorba

Šurpa – uzbekistanska pikantna jagnjeća čorba

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 3 ½ h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

600 g jagnjetine (od buta)
1 veća glavica crnog luka
1 veći paradajz
1 veća šargarepa
1 zelena paprika
2 ljute papričice
4 krompira
± 2½ l tople vode
so, biber
lovorov list
½ kašičice kumina

Priprema:

1. Jagnjetinu oprati, odvojiti meso od koske i iseći na manje komade.
2. U većem loncu poređati isečeno meso i dodati vodu pa staviti da se kuva na laganoj vatri.
3. Kada voda počne da vri, procediti meso i sipati toplu vodu, pa nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi oko 2 sata.
4. Penu koja će se po vrhu uhvatiti redovno uklanjati rešetkastom kašikom ili manjom cediljkom jer tečnost treba da bude bistra.
5. Očistiti crni luk i krompir preseći na četvrtine, paradajz iseći na tanke kriške, šargarepu i paprike očistiti i iseći na kockice.
6. U momentu kada je meso najvećim delom skuvano, dodati pripremljeno povrće, lovor, kumin, biber i so prema ukusu i kuvati još pola sata.
7. Čorbu poslužiti dok je topla i dekorisati po želji.