Sastojci:
Testo
400 g brašna
prstohvat soli
15 g kvasca
60 g šećera
100 ml toplog mleka
100 ml ulja
180 ml kisele pavlake
Fil
300 g mlevenih oraha
50 g šećera
½ kašičice cimeta
50 ml vrelog mleka
Premaz
100 ml mleka
50 g putera
Priprema:
Testo
1. U posudi pogodnoj za mešenje testa sipati brašno i malo soli, pa promešati.
2. Kvasac promešati sa šećerom i preliti toplim mlekom, promešati i ostaviti da zapeni.
3. U brašno dodati kvasac, ulje i kiselu pavlaku pa sve dobro promešati i zamesiti testo pogodno za rad.
4. Prekriti testo i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Fil
Orahe promešati sa šećerom i cimetom pa preliti vrelim mlekom, promešati i ostaviti sa strane.
Premaz
1. Puter otopiti u mleku i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak
1. Pripremljeno testo premesiti i rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm, u pravougaoni oblik.
2. Ravnomerno naneti pripremljeni fil i pažljivo urolati testo.
3. Zatim, iseći na osam delova, debljine oko 3 cm.
4. Sedam isečenih delova ređati uz ivice tepsije obložene papirom za pečenje, a u sredinu složiti osmu rolnicu.
5. Pripremljeno testo premazati i ostaviti 15-ak minuta na toplom, da naraste.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko pola sata.
7. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti.