Sastojci:
1 l punomasnog mleka
1 limun (sok)
½ kašičice soli
Priprema:
1. Mleko zagrejati do tačke ključanja tj. da površina zapeni i mleko počne da se odiže.
2. Skloniti sa ringle i dodati sok od limuna i so, pa lagano promešati. Ostaviti mleko da odstoji 15-ak minuta, a za to vreme će se odvojiti surutka.
3. Lagano promešati usireno mleko pa ukoliko ima više surutke nego kremaste bele smese dodati još malo limunovog soka i sačekati desetak minuta.
4. Nakon toga, procediti sir (najbolje da se cediljka prekrije namokrenom i oceđenom duplom gazom) i ostaviti da se ocedi oko pola sata.
5. Sir koristiti odmah, uz salatu ili kao namaz, ili čuvati u frižideru 5-7 dana.
Savet: Da bi sir bio suvlji potrebno je samo duže ceđenje. Ipak, rikota je sir koji je pogodan za pite, kolače i kremaste poslastice te nije preporučljivo da bude previše oceđen.