Start Deserti Slatka testa JEDAN recept a TRI ukusa za suve kolače kojima se ne može...

JEDAN recept a TRI ukusa za suve kolače kojima se ne može odoleti!

Testo za vanil kiflice i roščiće
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 min
  • 8-10 osoba
  • Lako

Sastojci:

250 g brašna
200 g omekšalog margarina
100 g mlevenih lešnika
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog maka
50 g šećera u prahu
2 vanil-šećera
1 jaje
Dekoracija
50 g šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje
50 g bele čokolade

Priprema:

1. Lešnike (ili orahe/mak) pomešati sa brašnom i šećerom u prahu.
2. Margarin sobne temperature usitniti i pomešati sa pripremljenim brašnom. Dodati jaje i umesiti testo pogodno za rad. Dobijeno testo uviti u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru oko sat vremena.
3. Jufku podeliti na četiri dela pa na brašnjavoj površini formirati u oblik valjka debljine oko 3 cm.
4. Svaku rolnicu seći na komade debljine oko 0.5 cm i formirati u manju rolnicu i saviti krajeve ka sredini.
5. Složiti na pleh obložen papirom za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 170ºC oko 10 minuta, da ne potamne.
6. Pečene kiflice odmah valjati u prah šećer ili sačekati da se malo ohlade pa krajeve umakati u belu i crnu čokoladu. Ocediti višak čokolade i složiti na ravnu površinu da se ohlade.
7. Čuvati u posudi sa hermetičkim zatvaračem kako ne bi omekšale zbog vlage koju upiju iz vazduha.

Pogledajte i recepte za: raspukle keksiće, keksiće sa cimetom, danske keksiće, …