Start Glavna jela Testa Slani tart sa slaninom i šparglama

Slani tart sa slaninom i šparglama

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
220 g brašna
100 g putera
20 ml hladne vode
¼ kašičice soli
Fil
200 g špargli
½ struka praziluka
120 g mesnate slanine
3 jajeta
200 ml neutralne pavlake
100 g rendanog kačkavalja
ulje
so, biber

ISPROBAJTE I… Slanu tortu sa tikvicama

Postupak:

Testo
1. U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati so i dobro promešati.
2. Dodati puter iseckan na kockice pa rukama trljati puter i brašno, dok se ne dobije tzv. peskovita smesa.
3. Sipati vodu i umesiti homogeno testo, a zatim zaviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru 45 minuta.
Fil
1. Špargle očistiti, oljuštiti i iseći na tri dela. Praziluk očistiti i usitniti. Na malo ulja prodinstati praziluk da omekša a zatim dodati iseckanu slaninu i nastaviti prženje sve dok slanina ne porumeni.
2. Umutiti jaja, dodati pavlaku, začine i sir pa sve dobro promešati.
Finalni postupak
1. Testo rastanjiti oklagijom koristeći papir za pečenje. Ova količina testa pogodna je za promer okruglog kalupa od 22-26 cm.
2. Preneti testo na kalup, ukloniti papir za pečenje, utisnuti uz ivice laganim pritiskom kažiprsta pa viljuškom izbockati testo na par mesta. Peći u ugrejanoj reni na 200°C desetak minuta.
3. Izvaditi testo, preliti pripremljenom mešavinom jaja i sira, a zatim složiti špargle i blago ih pritisnuti da urone u fil.
4. Nastaviti pečenje još oko 30 minuta na 180°C tj. dok pita ne dobije intenzivnu zlatnu boju.
5. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kratko prohladi, pa izvaditi iz pleha i poslužiti toplo.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net