Dobra probava preduslov je za dobro raspoloženje, vitku liniju, ali i svakodnevno funkcionisanje organizma. Kako bi izbegli probleme sa stomakom redovno vežbajte, izbegavajte brzu hranu i veštačke zaslađivače, unosite što više vlakana kroz ishranu, pijte dosta tečnosti i održavajte nivo šećera u ciljanim namirnicama.
Osim navedenog, preporučujemo sledeće namirnice koje će obogatiti crevnufloru i doprineti boljem radu stomaka, kao i opštem zdravstvenom stanju…
Voće i povrće s korom bogat su izvor rastvorivih i nerastvorivih vlakana, a oba tipa su neophodna za savršen rad digestivnog trakta.
Špargle su bogate inulinom, odličnim prirodnim prebiotikom koji snadbeva hranom postojeće dobre bakterije u crevima. Pored toga, sadrže i fruktooligosaharide, još jedan prirodni prebiotik, koji podstiče stvaranje bakterija zaduženih za podizanje crevnog imuniteta.
Pistaći, prema podacima Univerziteta Florida, pomažu uspostavljanju zdrave crevne flore kada se unose svakodnevno.
Skuvan i ohlađen krompir postaje bogat izvor otpornog skroba, supstance koja se ne može svariti u tankom crevu. Kada dospe u debelo crevo, crevne bakterije podstiču njegovu fermentaciju i razgrađuju ga u kratkolančane masne kiseline, koje štite od kancera creva.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju jogurt imaju bogatiju crevnu floru, s mnogo više različitih dobrih bakterija. Ako je jogurt kvalitetan, služi i kao probiotik. Osim toga, ukusan je i relativno jeftin. Probiotski jogurt sadrži žive bakterije koje doprinose zdravlju creva.