Neosporno je da svi uživamo u hrani i ukusnim zalogajima, te da smo strastveni gurmani – neki manje, a neki više. Zašto onda ne biste naučili i neke činjenice o određenim namirnicama? Otkrivamo vam 20 zanimljivosti u vezi sa hranom, koje će vas, sigurni smo, oduševiti.
- Mlečnu čokoladu je izumeo Danijel Piter, a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu.
- Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lepka, margarina i đubriva.
- Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.
- Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.
- Postoji više od 10.000 vrsta paradajza.
- Tokom srednjeg veka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mleka.
- Više od 90 odsto ulovljene ribe upeca se na severnoj hemisferi.
- Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svetlosti.
- Godišnje se širom sveta pojede oko milijardu puževa.
- Veruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneo lišće u lonac ključale vode.
- Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.
- Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.
- Poznato je da vitamin A sprečava “noćno slepilo”, a da su šargarepe bogate njime. Jedna sadrži više od 200 odsto preporučene dnevne količine ovog vitamina.
- Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.
- Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25 odsto vazduha.
- Kupus sadrži 91 odsto vode.
- Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što on sam sadrži.
- Kukuruz uvek ima neparan broj zrna.
- Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.
- Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Izvor: Inmedia.ba