Senfu se najčešće dodaje mirođija, bosiljak, estragan, nana, zeleni biber i ren
Ukusni pikantni senf dobija se mlevenjem semenki crne i bele slačice uz dodatak vinskog sirćeta, šećera i začina.
Semenke se umoče u sok od grožđa, vino, sirće ili vodu, a zatim melju u kašu. Senfu se najčešće dodaje mirođija, bosiljak, estragan, nana, zeleni biber i ren.
Biljka slačica je vrlo lekovita, američki naučnici su otkrili da smanjuje broj malignih ćelija, posebno onih u digestivnom traktu. Obiluje mineralom selenom, podiže imunitet, sprečava napade astme, ublažava tegobe kod artritisa.
Sadrži i magnezijum koji čuva kardiovaskularni sistem, smanjuje migrenu i sprečava infarkt.
U tradicionalnoj medicini slačica se koristila za poboljšanje apetita i probave, a to svojstvo ima i senf koji smanjuje želudačne tegobe uzrokovane preteranim jelom.
Ipak, previše ljutog senfa može da iritira sluzokožu creva ako je osetljiva.
Izvor: Novosti