Start Trikovi i saveti Vino kao začin? O, da

    Vino kao začin? O, da

    Belo vinu u rižotou
    Foto: Guliver/Thinkstock

    Neka jela mnogo su ukusnija ako se začine vinom jer im ono daje poseban ukus, a istovremeno ističe ukus osnovnih namirnica. Vino se u kulinarstvu najčešće upotrebljava na dva načina – kao začin (dodatak u toku kuvanja) i kao deo marinade. Tokom kuvanja alkohol ispari i jelo ne deluje opojno.

    Vino koje se koristi za kuvanje ne mora biti prvoklasno, ali ipak treba da je postojanog kvaliteta. Pravilo je da se uz jela pripremana sa vinom služi baš isto vino koje je u jelu.
    Belo vino dodaje se u svetle čorbe, rižoto, pileći ajmokac i jela od belih vrsta mesa – teletina, živina i riba. Takođe se koristi i prillikom pripremanja nekih vrsta slatkiša.
    Crveno vino se dodaje u čorbe sa jakom zaprškom, umake, jela od divljači, jela sa svinjskim mesom, u gulaš ili umake za ribu.
    Šampanjac i slična penušava vina koriste se za pripremu jela od pernate divljači i kiselog kupusa.
    Porto, Šeri, Madera, Prošek, Marsala, Vermut – kao desertna vina, pogodna su za pripremu pikantnih čorbi i jela sa šunkom ili dimljenim mesom ili dodatak poslasticama, najčešće za flambiranje.