Sastojci:
½ kg brašna
15 g kvasca
1 kašika šećera
½ kašike soli
250 ml mleka
80 ml ulja
1 jaje
Premaz
1 jaje
2 kašike mleka
Priprema:
1. Pomešati kvasac sa šećerom, dodati polovinu toplog mleka i sjediniti. Ostaviti na toplom da zapeni.
2. U dubljoj posudi za mešenje pomešati brašno i so, dodati pripremljen kvasac, preostalo mleko i ulje pa zamesiti glatko i elastično testo. Mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Testo prekriti i ostaviti na toplom da se duplira.
4. Izručiti na pobrašnjavljenu površinu i podeliti testo na desetak delova, formirajući male jufkice.
5. Složiti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti na toplom desetak minuta.
6. Premazati umućenim žumancetom i mlekom, posuti susamom ili semenom lana, pa peći u ugrejanoj rerni na 220ºC dok ne porumeni.
7. Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
8. Preseći na pola i praviti manje hamburgere ili mini sendviče.