Sastojci:
½ kg kora za baklave
Fil
4 jajeta
200 ml jogurta
150 g šećera
1 vanil-šećer
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
250 g maka
150 ml mleka
Premazivanje kora
200 ml mleka
50 ml ulja
Sirup
200 g šećera
400 ml vode
1 llimun
Pripremа:
Sirup
1. Vodu i šećer kuvati toliko da se dobije ređi sirup.
2. Skloniti sa ringle i dodati sok od limuna. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Fil
Penasto umutiti jaja uz postepeno dodavanje šećera i vanil-šećera.
1. Dodati jogurt i ulje uz neprestano mućenje.
2. Mleveni mak i prašak za pecivo pomešati pa dodati u umućena jaja i mešati dok se ne dobije homogena smesa.
Finalni postupak
1. Veći pleh nauljiti, pa na dno položiti dve kore za baklavu.
2. Premazati mešavinom mleka i ulja pa složiti drugu koru.
3. Preliti sa pripremljenim filom i razmazati.
4. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti sa dve kore, koje se ne premazuju filom.
5. Iseći na kockice željene veličine i premazati sa malo ulja i mleka.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko dvadeset minuta tj. dok ne porumeni.
7. Baklavu izvaditi iz rerne i preliti hladnim sirupom, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
8. Poslužiti dobro ohlađeno, uz kafu ili po želji.