Starije osobe koje redovno jedu voće i povrće imaju niži rizik od pojave koronarnih bolesti, pojedinih karcinoma, dijabetesa, katarakte i drugih bolesti oka.
U starijoj životnoj dobi važno je sačuvati dobro zdravlje da bi se produžio životni vek i kvalitet života. Ishrana ima izuzetan značaj u očuvanju zdravlja. Prema istraživanjima utvrđeno je da izabrana ishrana produžava život za pet do deset godina. Pored toga, pokazalo se da se od 65 do 70% starih osoba nepravilno hrani ili je neuhranjeno. Ova pothranjenost nije uvek posledica loše materijalne situacije tj. egzistencije, već usamljenosti i loših životnih navika.
Često se može čuti da stariji ljudi treba da konzumiraju manje hrane – što je totalna zabluda. Ishrana starijih osoba treba da prati sve promene u telu. Mišićna i koštana masa se menja i smanjuje, imunitet opada, pljuvačka i želudačna kiselina takođe. Osetljivost čula ukusa i mirisa je snižena. Hrana se slabije prerađuje i iskorišćava, jer gušterača proizvodi manje sokova za varenje. Kako bi organizam nahranili potrebnim nutrijentima poželjno je unositi belančevine, kalcijum, vitamin D, B6, B12, E, cink, hrom i folnu kiselinu. Osim navedenih vitamina i minerala potrebno je povećati unos tečnosti tj. piti najmanje osam čaša vode dnevno.
Starijim osobama preporučuje se smanjen unos masti, izbegavanje roštilja, dimljene i usoljene hrane, suhomesnatih proizvoda i alkohola. Smanjenje unosa zasićenih masti sprečava nastanak srčanih bolesti, raka dojke, debelog creva, prostate i jajnika. Zaštitni efekat od pomenutih bolesti postiže se povećanim unosom nezasićenih masnoća iz maslinovog ulja, koje sadrži oleinsku kiselinu, vitamin E i polifenole. Ovi sastojci iz maslinovog ulja imaju višestruko zaštitno dejstvo za srce i krvne sudove.
Korisne masnoće nalaze i u namirnicama kao što su laneno seme i ulje, zeleno lisnato povrće, klice i orašasti plodovi. Jarko obojeno povrće i voće, žuto, crveno i zeleno, sa dosta dijetnih vlakana posebno se preporučuje u ishrani starijih osoba budući da sadrže betakaroten, antioksidanse, fenole, indole…