Aditivi su konzervansi, hemijska sredstva, koja sprečavaju ubrzano kvarenje naminirnica.
Ovi konzervansi tretiraju se kao dodaci hrani, koji štite zdravlje ljudi od mikroba koji se razvijaju u namirnicama. Neki od njih su relativno bezopasni po zdravlje ljudi dok se za ostale to ne bi moglo tvrditi.
Najčešće se, kao dodaci hrani, koriste nitriti, nitrati, focfati, natrijum acetat, natrijum proprionat. Dodaju se u namirnice kao što su suhomesnati proizvodi, margarin, konditorski proizvodi (slatkiši, bombone) ali i u voće, povrće, vino i većinu prerađevina od brašna.
Sredstva poznata kao pojačivači aroma i veštački zaslađivačisu nezaobilazni aditivi u industrijski pripremljenim namirnicama. Poznati konzervansi su još i sirćetna, sorbionska i mlečna kiselina. Za regulisanje gustine i izgleda namirnica koriste se emulgatori, prirodne i veštačke boje, baze, kiseline i inzimski preparati.
Najnovije istraživanje je utvrdilo da emulgatori imaju sličan hemijski sastav kao deterdženti. Prvobitna istraživanja (sprovedena na miševima na Univerzitetu u Gruziji) otkrila su da su neki od emulgatora (polisorbat 89 i karboksimetil – najčešće zastupljeni u namirnicama poput sladoleda, margarina, majoneza) uticali na balans dobrih bakterija i izazvali stomačne upale, što je kasnije dovelo do dijabetesa i povećanja kilograma.
Osim ovih aditiva, tokom obrade namirnica dodaju se i sredstva za sprečavanje penušavosti, bistrenje, filtraciju ili pri zamrzavanju namirnica.