Žitarice su dobar izvor složenih ugljenih hidrata, vitamina, minerala a imaju vrlo malo masnoća. Razlog zbog kog su integralne žitarice, poput ječma, braon pirinča, heljde, prosa, ovsa, zdravije od pšeničnog brašna ili belog pirinča jeste što se prilikom mlevenja koristi celo zrno, kome se ne uklanja spoljna opna i klica. Upravo tu su sadržani vitamini B i E, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe. Kod obrađenih žitarica zadržava se samo jezgro, koje sadrži najveći deo proteina i ugljenih hidrata, a samo malu količinu vitamina i minerala.
Ishrana zasnovana na integralnim žitaricama umanjuje rizik od mnogih oboljenja, poput raka, dijabetesa, srčanih i oboljenja digestivnog trakta, a znatno pospešuje rad metabolizma.
Integralne žitarice sadrže 12,6% rastvorljivih vlakana, 14,2% proteina, 67,2% ugljenih hidrata i 2,7% šećera. Obrađene žitarice sadrže 2,9% rastvorljivih vlakana, 13,5% proteina, 81,2% ugljenih hidrata i 1,6% šećera.