Preporuka svetskih nutricionista je da svakodnevno unošenje pet različitih vrsti povrća i voća doprinosi najboljoj zaštiti od bolesti.
Voće i povrće ima niskokaloričnu vrednost. Povrće sadrži 15-125 kalorija na 100 g, a ista količina voća ima do 30 kalorija, izuzev urmi, smokvi i koštunjavog voća. Voće i povrće sadrži značajnu količinu minerala i vitamina koji su neophodni i za redukciju ili održanje telesne težine. Ove namirnice prepune su antioksidanasa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način imaju zaštitnu ulogu za kardiovaskularni sistem.
Složeni šećeri i biljna vlakna iz voća i povrća pomažu regulaciju glikoze u krvi, sprečavaju dijabetes, i kao značajan izvog kalcijuma, jačaju kosti, imunitet i sprečavaju pojavu malignih oboljenja.
Prema pokazateljima više od 350 velikih svetskih studija utvrđena je veza između pojedinih oblika karcinoma i ishrane – više od 80% studija je potvrdilo da voće i povrće imaju zaštitnu ulogu organa za varenje i disajnih organa (pluća, želudac, debelo crevo). Pored toga, studije su pokazale da osobe koje jedu malo voća i povrća imaju dva puta veći rizik da obole od malignih oboljenja.