Start Deserti Torte Čokoladno čokoladna torta

Čokoladno čokoladna torta

Čokoladna torta
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 8-10 osoba
  • Lako

Sastojci:

16 jaja
280 g putera
280 g šećera u prahu
280 g čokolade za kuvanje
280 g brašna
3 kašike kuvane crne kafe
4 šlaga
300 ml kisele vode
Dekoracija
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
čokoladne mrvice

Priprema:

Biskvit
1. Umutiti 280 g putera sa 140 g šećera u prahu. Osam belanaca razdvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. U umućenu smesu dodati 140 g rastopljene čokolade i mešati dok se ne sjedini.
3. Zatim dodati osam žumanaca, jedno po jedno, 280 g brašna i čvrst sneg od belanaca. Polako promešati varjačom da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 200˚C oko pola sata.
5. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, a zatim preseći na dva ili tri jednaka dela.
Fil
1. Sjediniti osam žumanaca sa 140 g šećera u prahu i kuvati na pari dok se smesa ne zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati 140 g čokolade i 3 kašike kuvane crne kafe pa mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
3. Posebno umutiti šlag te dodati u ohlađeni fil od čokolade i polako promešati.
Finalni postupak
1. Kore premazati pripremljenim filom i složiti tortu. Od ostataka formirati kuglice koje mogu poslužiti za dekoraciju.
2. Preostalim filom premazati celu tortu, preliti rastopljenom čokoladom sa malo ulja i dalje dekorisati po želji.

Preporučujemo i recepte za još čokoladnih torti.