Sastojci:
Testo
280 g brašna
1/4 kašičice soli
½ kašike šećera
15 g kvasca
½ limuna (kora)
1 jaje (žumance)
100 ml mleka
100 ml ulja
Fil
100 g mlevenog maka
4-5 kašika šećera
100 ml mleka
1 vanil-šećer
Premaz
1 žumance
Priprema:
Testo
1. U malo mlakog mleka dodati kvasac i šećer, promešati i ostaviti da zapeni.
2. Pomešati brašno i so, dodati jaje, ulje, mleko, rendanu limunovu koru i kvasac, pa umesiti glatko testo. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira, oko pola sata.
Fil
1. Pomešati mak sa šećerom i vanil-šećerom, pa postepeno dodavati vrelo mleko i mešati smesu da se sastojci potpuno natope.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjavljenoj površini i rastanjiti u pravougaoni oblik, na debljinu oko 0,5 cm.
2. Ravnomerno premazati makom i urolati.
3. Nožem iseći na osam jednakih delova i položiti u nauljen pleh, tako da se dobije oblik ruže.
4. Premazati umućenim žumancetom sa kašikom vode i peći u ugrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije intenzivno rumenu boju.