Sastojci:
500 g testenine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
400 g pelat paradajza
50 g crnih maslina bez koštica
400 g leblebija iz konzerve
250-300 g spanaća
so, biber
maslinovo ulje
voda po potrebi
Priprema:
1. Testeninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pa je ocediti od suvišne tečnosti. Spanać oprati, ocediti i krupno iseći.
2. Crni i beli luk što sitnije iseckati, a crne masline iseći na kolutove. Pelat izblendirati ili koristiti sok od paradajza.
3. Na malo maslinovog ulja, naumerenoj temperaturi dinstati crni i beli luk (uz povremeno dodavanje tečnosti), toliko da potpuno omekša i postane kašast.
4. Dodati pelat paradajz, začine i oceđene leblebije, pa krčkati na umerenoj temperauti dok se ne stvori fina kremasta masa.
5. Pred kraj kuvanja dodati usitnjen spanać i testeninu, promešati i sačekati da spanać svene.
6. Testeninu servirati i posuti seckanim maslinama.