Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – baklava

Urednica kuva za vas – baklava

Baklava sa orasima
Foto: Nataša Vitezović
  • 24 h
  • 34 kom
  • Lako

Sastojci:

Sirup (agda)
1 kg šećera
800 ml hladne vode
prstohvat mlevenog karanfilića
prstohvat mlevenog cimeta
½ limuna
Premazivanje
300 g putera
30 ml ulja
Nadev
½ kg kora za baklavu
400 g mlevenih oraha
30 g griza
1 vanil-šećer
30 g suvog grožđa
100 ml tople vode
3-4 kapi ekstrakta ruma

Priprema:

1. U veću šerpicu usuti šećer, doliti vodu i dobro izmešati kako bi se šećer istopio. Staviti na plotnu i zagrevati na najvišoj temperaturi. Kada provri, nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi, dodati limun isečen na kolutove i ostaviti da vri desetak minuta. Skloniti sa vatre i sačekati da se ohladi. Hladnu agdu staviti u frižider da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).
2. Kore trakasto iseći na četiri jednaka dela. Pokriti ih vlažnom krpom ili plastičnom folijom, kako se ne bi sušile u toku rada.
3. U toplu vodu dodati ekstrakt ruma i potopiti suvo grožđe, kako bi malo nabubrilo. Ostaviti desetak minuta, pa ocediti od viška vode i pomešati sa orasima, grizom i vanil šećerom.
4. Puter rastopiti na laganoj vatri, doliti ulje i dobro sjediniti. Bitno je da puter tokom rada uvek topao i tečan.
5. Prvi list kore (traku) premazati toplim puterom. Staviti drugi list, pa premazati puterom i posuti nadevom, celom dužinom. Na tako pripremljenu koru staviti treći list, premazati puterom, još jednom posuti nadevom, vodeći računa da donji, početni, deo ima malo više nadeva. Tako složene kore zaviti u oblik trougla, pa ukoliko je potrebno premazati ivice puterom kako bi se oblik što bolje formirao.
6. Ređati u veći pleh (od rerne), vrhovima okrenutim jedni drugima, formirajući kvadrate. Ponavljati postupak dok ima materijala.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 170ºC, 25-30 minuta, dok ne baklave ne dobiju boju crvenog zlata.
8. Izvaditi iz pećnice i svaku baklavu (dok je vruća) umočiti u hladnu agdu. Okrenuti par puta, kako bi se što bolje natopila (sve dok se čuje zvuk cvrčanja), pa odložiti u dublju i veću posudu.
9. Baklave preliti preostalom agdom, zatvoriti alu-folijom i ostaviti na suvom i hladnom mestu narednih 24 sata. Za to vreme jednom do dva puta okrenuti baklave.
10. Baklave služiti hladne uz malo agde.

Savet: Od navedene količine sastojaka dobije se 17 većih trouglova. Polovina trougla dovoljna je za porciju. Za posnu varijantu ovog kolača može se koristiti ista količina margarina.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.