Od suvišnih kalorija, šećera i soli vrlo brzo se umnoži cela armija izazivača upalnih procesa. Takve namirnice su obično siromašne zdravim sastojcima koji ublažavaju ili sprečavaju upalu, a kojih ima u voću, povrću i proizvodima bogatim omega-3 masnim kiselinama. Hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima i prostim šećerima podstiče gomilanje sala u predelu stomaka, a te masne ćelije izazivaju upalne preocese, oštećuju tanke zidove arterija na kojima se potom gomila plak, što ih kasnije čini podložnim pucanju. Višak kalorija unetih u organizam završava kao naslaga na stomaku. Površinsko salo možda nije lepo videti, ali je ono unutrašnje, visceralno, mnogo opasnije. Kako bi pomogli svom telu i izbegli navedeno, evo par predloga za zdravu užinu, kojom nećete naneti štetu organizmu.
Masline – pomešati deset velikih maslina sa šakom čeri paradajza.
Humus s povrćem – pomešati humus s bilo kojim povrćem koje pronađete u frižideru ili prodavnici, pa posuti prstohvatom mlevene paprike.
Domaći čips od batata – iseći slatki krompir na tanke kriške i propržiti u maslinovom ulju.
Umak od avokada – izgnječiti pola avokada dok ne postane kremast, a zatim crvenu papriku iseći na kriške, koje će poslužiti kao jestiva “kašičica” za umak.
Puter od kikirikija – bananu oljuštiti i iseći po dužini, premazati puterom od kikirikija i poslužiti se. Banana se može zameniti i celerom.