Sastojci:
Testo
250 g mekog brašna
½ praška za pecivo
prstohvat soli
20 g šećera
125 g putera
1 žumance
50 ml vode
Fil
1 veza zelja
1 veza mladog luka
150 g rendanog kačkavalja
5 jaja
250 ml pavlake za kuvanje
100 ml mleka
so
Priprema:
Testo
1. Brašno, prašak za pecivo, šećer i so promešati, a zatim dodati puter isečen na kockice i dlanovima umesiti mrvičastu smesu.
2. Posebno razmutiti žumance s vodom, pa sipati u brašno, a zatim mesiti dok se ne dobije glatko testo.
Fil
1. Zelje dobro oprati i odseći središnji deo tj. zadebljanja i iseckati na tračice. Mladi luk očistiti, oprati i sitno iseckati.
2. Jaja penasto umutiti, dodati pavlaku za kuvanje, mleko, so i dobro sjediniti. Na kraju dodati seckano povrće i sve promešati.
Finalni postupak
1. Umešeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Kalup za tart ili pogodnu tepsiju nauljiti pa oklagijom istanjeno testo prebaciti u tepsiju, te njime obložiti dno i bočne stranice tepsije.
3. Po dnu naneti polovinu kačkavalja, a zatim ravnomerno rasporediti fil.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°С dok ne porumeni. Pred kraj posuti preostalim kačkavaljem i peći dok se sir ne istopi tj. poprimi rumenu boju.