Sastojci:
2 kg belog krompira
350 g mesnate slanine
2 veće glavice crnog luka
so, biber, suvi začin
120 ml belog vina
450 g bri sira
200 ml milerama
puter
Priprema:
1. Krompir dobro oprati pa skuvati u slanoj vodi (sa ljuskom), toliko da bude polukuvan.
2. Ocediti krompir od viška tečnosti i ostaviti da se prohladi. Zatim, očistiti i iseći na kolutove.
3. Slaninu iseći na sitne komade, crni luk očistiti i sitno iseckati.
4. Na ugrejanom tiganju propržiti slaninu da potpuno porumeni i otpusti višak masnoće.
5. Višak masti iscediti i u tiganj dodati seckani crni luk, pa nastaviti prženje sve dok luk ne omekša.
Rafaelo kocke
6. Pred kraj kuvanja dodati belo vino i deglazirati posudu.
7. Vatrostalnu posudu bogato premazati puterom, pa položiti polovinu kuvanog krompira.
8. Začiniti, pa ravnomerno rasporediti fil od luka i slanine.
9. Poređati gornji red krompira, začiniti i premazati mileramom.
10. Odozgo poređati sir presečen na četiri jednaka dela (svaku polovinu prepoloviti po horizontali).
11. Posudu preneti na širi pleh obložen alu-folijom (kako sir ne bi isprljao rernu tokom pečenja) i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 45 minuta.