Ako ste posvećeni kulinarstvu i u prilici ste da redovno kuvate, verujemo da će vam ovi saveti koristiti.
Ukoliko pripremate kore za tortu bez recepta najbitnije je da se pridržavate sledeće srazmere: koliko grama šećera toliko brašna, koliko jaja (izmerite težinu) toliko masnoće.
Kada pripremate peciva, u brašno uvek dodajte so jer se na taj način ističu ukusi ostalih sastojaka i pecivo dobija prepoznatljiv ukus.
Nakon što sipate kafu u kipuću vodu i vratite je na ringlu da provri preporučujemo da dodate zrno morske soli i prstohvat cimeta, što će ukloniti neprijatnu gorčinu koju tzv. turska kafa ima i ponuditi nov buket aroma.
Ako želite da postignete bolji ukus namirnica koje barite, umesto vode za kuvanje koristite pileću ili juneću supu. Na taj način bareni pirinač, proso, kus kus ili kinoa biće još ukusniji. Isto važi i za povrće.
Za pripremu mesa uvek koristite morsku umesto kuhinjske soli jer se na taj način pospešuje ukus i dobija bolja tekstura mesa.
Kako bi bili sigurni da će meso biti mekano nakon obrade koristiti sodu bikarbonu (utrljajte je u meso).
Salatu od sezonskog povrća (naročito ako sadrži paradajz ili krastavac) uvek solite neposredno pred serviranje, jer će na taj način salata zadržati svežinu i hrskavost tj. neće pustiti tečnost i postati gnjecava.
Pre pripreme marinarajte meso (piletina, svinjetina), kako bi bilo mekano i zadržalo sočnost, koristeći belance, gustin i sirće. U pripremljenu smesu dodajte seckano meso i ostavite u frižideru da odstoji oko pola sata. Nakon toga, meso dobro obrisati papirnim ubrusom i pržiti ili peći.
U testo za tart (testo sa puterom ili masti) umesto vode dodajte malo rakije ili vodke, kako bi testo postalo prhko i kako bi se ublažio ukus ili miris masti. Isto važi i za pripremu mekika/uštipaka, gde se dodavanjem rakije u testo neutrališe miris i ublažava količina upijene masnoće u kojoj se testo pržilo.
Kako bi uvek napravili kremastu i što vazdušastiju kajganu u jaja dodajte malo gustina. Ovaj sastojak magično deluje na jaja – zadržavaju vlažnost i postaju svilenkasta. Uz gustin, kajganu je dovoljno peći petnaestak sekundi.