Sastojci:
500 g tankih kora
5 jaja
250 g šećera
200 g mlevenog maka
5 kašika griza
1 prašak za pecivo
3 šoljice* ulja
400 g višanja
Sirup
500 ml vode
500 g šećera
½ limuna (sok)
(*šoljica – 80 ml)
Priprema:
Sirup
1. Šećer rastopiti u vodi, pa staviti da se kuva. Kada provri, dodati sok od limuna i smanjiti temperaturu i kuvati još 3-4 minuta.
2. Sirup skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
Finalni postupak
1. Umutiti belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, dodati jedno po jedno žumance, uz neprestano mućenje mikserom.
2. Dodati ulje, griz, mak i prašak za pecivo, pa sastojke ručno sjediniti.
3. Pleh blago premazati uljem, pa na dno staviti tri kore. Svaku poprskati sa malo ulja, te na treću rasporediti fil i poređati višnje.
4. Preko položiti dve kore, pa nastaviti sa filovanjem na isti način sve dok se ne utroše sastojci. Sve prekriti sa tri kore premazane uljem.
5. Pripremljenu pitu iseći nožem na kockice željene veličine, pa peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
8. Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom, pa sačekati da potpuno upije tečnost i ohladi se pre služenja.