Priprema:
1. Krupnije listove blitve dobro oprati, odseći drške i zaseći zadebljali koren na listu. Drške ostaviti sa strane.
2. U dublju šerpu sipati vodu i staviti da se kuva. Kada provri, dodati blitvu i kratko je blanširati, dok listovi ne omekšaju. Omekšale listove ocediti. Posebno skuvati drške blitve, a zatim sitno iseckati.
3. Crni luk iseći na krupnije komade, a šargarepu izrendati na krupno rende. Beli luk sitno iseckati.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso i šargarepu pa dinstati.
5. Potom dodati beli luk, pirinač, iseckane drške, mešavinu začina, so, biber i mlevenu papriku pa upržiti i skloniti sa ringle.
6. U posudi za mešanje umutiti jaje, pavlaku, rendani kačkavalj i sir. Odvojiti 4 kašike fila sa strane, a preostalo sjediniti sa mesom.
7. Preklopiti 2 lista blitve dopola, staviti kašiku fila pa uviti u sarmicu. Postupak ponavljati dok ne se ne potroši pripremljen materijal.
8. U odgovarajuću posudu staviti paradajz sok, šećer, kečap, bosiljak i peršun pa prokuvati.
9. Sos od paradajza sipati u vatrostalnu posudu, poređati sarmice i preliti umućenim jajetom i sirom pa poklopiti.
10. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 35 min.