Sastojci:
3 jajeta
(belanca)
80 g šećera
prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta maline
crvena prehrambena boja u prahu
200 g šećera u prahu
130 g mlevenog blanširanog badema
Fil
400 ml slatke pavlake
180 g tamne čokolade
Priprema:
1. Belanca penasto umutiti s prstohvatom soli u mekši šaum. Postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se kristali šećera ne rastope. Pred kraj, dodati ekstrakt maline i crvenu prehrambenu boju prema ukusu.
2. Zatim, malo smese pomešati sa sitno mlevenim bademom i šećerom u prahu (tzv. bademovo brašno), pa polako dodati u belanca i promešati da se dobije ujednačena smesa.
3. Smesu sipati u dresir džak sa okruglim nastavkom i istiskivati po malo na pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da ima dovoljno prostora između makrona.
4. Tako pripremljene kolačiće ostaviti na sobnoj temperaturi (normalna vlažnost vazduha) da odstoje oko sat vremena.
5. Makrone peći u ugrejanoj rerni na 130ºC oko petnaest minuta.
6. Čokoladu izrendati na krupno rende, preliti ugrejanom slatkom pavlakom (ne sme da provri) pa mešati dok se čokolada ne istopi. Čokoladu ostaviti sa strane da se potpuno ohladi.
7. Ohlađene makrone spajati pripremljenim filom i ostaviti u posudu obloženu papirom za pečenje.