Gastronomad kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani, predstavljeni su sa jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja Nenada Gladića. Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Upoređujući jela pripremljena u vrhunskoj kuhinji sa receptima iz zemalja odakle ta jela potiču.
Na ovom putu avanture ukusa, alhemijom stari hleb se lako pretvara u prazničnu poslasticu, a jedno magarence staje u dva zalogaja omiljena širom sveta. Najčešće skroman skup namirnica u loncu nastao po sistemu “čistimo frižider”, ali sa jednim bitnim začinom – ljudskom maštom.
Priča jednog gastronomada započinje prelaskom granica za koji nisu potrebni biometrijski pasoš, ni vize, kao ni mnogo novca. Osvežene Mediteranom, začinjene u Aziji, pobiberene u Meksiku. Njegove uspomene oplemenjuju bojom, ukusom i mirisom, zavodljivim šarmom nas tka u svoj čarobni ćilim gastronomije.Takođe poruka emisije je da svako može da kuva i da i recepti sa pedigreom mogu naći put do vaše trpeze putujući duhom kuhinjske avanture.
Emisija Gastronomad emituje se nedeljom u 14:45h na RTS 1 u trajanju od 14 minuta, a repriza subotom od 12:50h. Radnim danima emituju se reprizne epizode.