Sastojci:
5 jaja
100 g šećera
100 g brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike rendane čokolade
malo likera od čokolade
Za beli fil:
250 ml vode
100 g šećera
250 ml slatke pavlake
3 žumanceta
200 g bele čokolade za kuvanje
1 kesica želatina
2 jajeta
Za čokoladni fil:
250 ml vode
100 g šećera
250 ml slatke pavlake
3 žumanceta
200 g crne čokolade za kuvanje
1 kesica želatina
2 jajeta
Za ukrašavanje:
6 belanaca
100 g šećera
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati žumanca jedno po jedno neprekidno muteći, a potom i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2. Na kraju dodati rendanu čokoladu i sve lepo sjediniti. Smesu uliti u tepsiju obloženu pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta.
3. Vruću koru poprskati likerom od čokolade.
Beli fil:
1. Penasto umutiti jaja sa žumancima, a vodu ušpinovati sa šećerom.
2. Šerbet uliti u umućena jaja i promešati.
3. Zatim na pari otopiti belu čokoladu, pa i nju dodati u prethodnu smesu, promešati i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smesu dodati umućenu slatku pavlaku i rastopljen želatin, te sve dobro sjediniti i preliti preko gotove kore.
5. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.
Čokoladni fil:
1. Na isti način pripremiti i čokoladni fil, ali umesto bele, koristiti crnu čokoladu za kuvanje.
2. Potom preko belog fila preliti čokoladni fil. Tortu odložiti u zamrzivač da se dobro stegne.
3. Ulupati čvrst šam od belanaca i šećera i ukrasiti tortu. Tortu držati u zamrzivaču kako bi ostala ledena.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net